Bahan2
1 bungkus (350g) biskut marie (Milk Arrowroot)
Setengah buku butter @ 125g
2 biji telur
1 cwn serbuk koko (as guna 1/2 cwn)
1/2 cwn milo (as guna 1 cawan)
1 cwn air
3/4 cwn gula atau gune 3/4 tin susu pekat
** milo dan koko tu terpulang pd citarasa. nak rase cokelat yg kuat..gune 1 cwn koko+1/2 cwn milo.nak rase yg agak mild,gune 1cwn milo+1/2 cwn koko
Cara-cara
patah2kan biskut
dalam periuk, campurkan koko,milo,air,gula. Dengan api sederhana, kacaukan sampai semua dah larut
masukkan butter,kacau sampai butter cair
kecilkan api, masukkan telur..kacau sampai agak2 pekat (lbh kurang 30 saat).padamkan api
masukkan pula biskut yg dah dipatahkan tadi.kacaukan sampai semua biskut dh di selaputi cokelat.(sukatan biskut terpulang pd citarasa. kalo nak byk cokelat gune sket ajer...)
masukkan dlm loyang..tekan2 sket bg padat.simpan dlm peti sejuk sebelum dipotong dan dihidangkan.
saya ambil dari: http://mynurkasih.blogspot.com/2009/07/kek-batik-marie.html
0 comments:
Post a Comment